Stichting MKB Ondernemersavond organiseert de bijeenkomst:
Wateroverlast versus drinkwatertekort
met Reinier van den Berg | meteoroloog en specialist klimaat en duurzaamheid
Niemand kan zonder water; water is de bron van groei en bloei. Zowel voor de mens, dieren, planten als voor de industrie.
Maar hoe vanzelfsprekend is het dat water gewoon uit de kraan blijft stromen en hoeveel ben jij bereid om hierin te investeren?
Waarom is het belangrijk te praten over water?
Teveel aan water, overstromingen en ook tekort aan gezuiverd drinkwater; dat lijkt een paradox. Dat kan de reden zijn dat nog niet iedereen in de gaten heeft dat water de volgende “crisis” is.
Regelmatig krijgen we in ons land te maken met wateroverlast door regen. Een voorbeeld is de overstromingen op bedrijventerrein Euvelgunne, waar nadien maatregelen zijn genomen.
Stel dat jouw bedrijf wateroverlast overkomt; wat kan je dan doen?
Aan de andere kant hebben we te maken met dreigende drinkwatertekorten. Door onder andere drogere lentes en zomers stijgt de vraag naar drinkwater. Terwijl drinkwater ook wordt gebruikt voor bijvoorbeeld glazenbewassing.
Oorzaken en mogelijke oplossingen
Op dinsdag 15 oktober a.s. neemt Reinier van den Berg, oud-weerman van RTL Nieuws, ons mee naar antwoorden op de vraag: hoe kan het überhaupt dat er een waterissue is?
Wat betekent dit voor jouw bedrijf of voor de omgeving waar je bent gevestigd? Er zijn al hele mooie initiatieven van bedrijven en samenwerkingsverbanden die goede oplossingen hebben bedacht en uitgevoerd. De volgende deskundigen komen ook aan het woord:
Ramon Hoiting van Donker Groen
Rik Kreijkes van Waterbedrijf Groningen
Eric Datema van o.a. Demi+
Interessant om te horen wat zij hebben gedaan en hoe zij tegen watervoorzieningen aankijken. Je kunt hen vragen stellen en komt wat(er) wijzer van deze avond thuis.
Ramon Hoiting van Donker Groen, vestigingsmanager Groningen.
Groen als oplossing voor waterproblematiek. Ramon zegt daarover: "Door klimaatverandering, komen piekbuien, wateroverlast, hittestress en verlies van biodiversiteit steeds meer voor." Als Vestigingsleider van Donker Groen in Groningen ziet Ramon Hoiting een toenemende vraag van klanten om waterproblematieken rondom terreinen op te lossen. "Groen kan hierbij een win win oplossing zijn. In allerlei verschillende manieren toe te passen. Ik ga graag de dialoog aan over de problematieken, maar ook vooral de eerst de bewustwording en oplossingen die we met elkaar snel moeten gaan vinden."
Rik Kreijkes omgevingsmanager bij Waterbedrijf Groningen:
Rik zegt over het onderwerp:
"Water, nu en later. De grens van drinkwatertekorten komt steeds vaker in zicht. We zien een stijgende vraag naar drinkwater, gecombineerd met steeds drogere lentes en zomers. Om de komende jaren de balans te houden en watertekort te voorkomen, worden er scherpe maatregelen getroffen. Dit raakt ook ondernemers, met name in de industrie. Gelukkig zijn er ook oplossingen, en daar vertelt Rik Kreijkes van Waterbedrijf Groningen graag over. Zo kan er minder gezuiverd water gebruikt worden en kunnen we water meer hergebruiken."
Eric Datema ondernemer en (mede)eigenaar van o.a. Demi +
Eric is (mede)oprichter van Demi+. Hij vertelt: "Jaarlijks worden in Nederland miljoenen liters drinkwater gebruikt voor glasbewassing. Alle overheidsgebouwen in Groningen worden gereinigd met gedemineraliseerd drinkwater. Zelfs het Waterbedrijf Groningen reinigde tot voor kort de buitenkant van het hoofdkantoor met drinkwater." De beschikbaarheid van drinkwater in de toekomst wordt steeds kritischer. Demi+ maakt regenwater geschikt voor de schoonmaakbranche. "Als je gaat ondernemen binnen de drinkwaterbranche, val je van de ene in de andere verbazing", vult hij aan. Eric vertelt graag over het ontstaan en de uitdagingen van Demi+ en hoe je geld kan verdienen met regenwater.
DATUM: 15 oktober 2024
TIJD: 17.00 - 22.00 uur
LOCATIE: FC Groningen aan de Boumaboulevard in Groningen